Det største navn
Liselotte Gøttsche's første senior-Danmarksmesterskab i 1983 gav anledning til en festlig modtagelse i hallen efter hjemkomsten. Her takker formanden Kaj Duch for en flot indsats og overrækker klubbens gave.
Blandt de talenter, Lars Engelbrechtsen fik fat på i slutningen af tresserne, var den 11-årige Liselotte Gøttsche, der skulle vise sig at blive det største navn, Herning Badmintonklub har fostret i sin første halvtreds års periode.
Hun har hævdet sig i den absolutte elite i dansk, nordisk og europæisk sammenhæng og har samtidig været en usædvanlig sympatisk repræsentant for Hernings sportsungdom i almindelighed og sin klub i særdeleshed, altid fair til fingerspidserne, naturlig og beskeden selv under den største virak og altid en ypperlig kammerat. Dertil kommer, at hun har vist kammeraterne, at kun gennem jernhård træning når man de store resultater. Talentet er vigtigt, men uden viljen og fliden nytter det ikke.
Liselotte Gøttsches mesterskaber og sejre i store turneringer er så mange, at de ikke kan gengives her, men listen startede i 1972 med et dansk mesterskab i juniordamedouble sammen med Lilli B. Pedersen, Viby. Næste år gentog parret triumfen i ynglingerækken, og der blev yderligere føjet et nordisk mesterskab til, så det var ikke mærkeligt, at Liselotte blev det første medlem af H.B.K., der modtog Samvirkende Idrætsklubber i Hernings ungdomspokal.
Det skete i 1974 som indledning til en lang række hædersbevisninger. I 1986 var Liselotte Gøttsche således for ottende gang på Herning rådhus for at modtage byens idrætspris, og hun var på det tidspunkt den kvindelige idrætsudøver, der flest gange havde nydt den hæder.
Det danske seniormesterskab blev hentet, da Liselotte Gøttsche var fyldt 26 år, den alder, hvor de fleste badmintonspillere har toppet. Lidt bittert måtte derfor pressen og mange andre spørge, om Dansk Badminton Forbund i rette tid havde ofret Herningspilleren den opmærksomhed, hun fortjente. Svaret var nej.
Liselotte Gøttsche havde tidligt afsløret, at hun var en udpræget doublespiller med en fantastisk sejrsvilje og ildhu, men trods mange strålende resultater havde forbundet aldrig givet hende mulighed for at udvikle sig bedst muligt ved at give hende de rigtige makkere. Skal man virkelig flytte til København for at få sin chance? blev der spurgt. Svaret kom naturligvis aldrig, men alle vidste, at her var det et ja.
Begge de danske ungdomsmesterskaber blev spillet hjem i hallen i Nykøbing Falster — og 10 år efter vandt Liselotte i den samme hal med Grethe Mogensen, Esbjerg, som makker det første danske seniormesterskab til H. B.K. Det skete i 1983, da parret i finalen slog Jane Pedersen/Charlotte Pilgaard, Højbjerg, 15-10, 15-13, skønt de søndagen før havde tabt til de samme ved de jyske mesterskaber.
Liselotte Gøttsche's lange sejrsrække begyndte i 1970 med en andenplads i damesingle ved puslinge-DM. 11972 fulgte førstepladsen i damedouble ved junior-DM, og i 1973 så det endelige gennembrud med bl.a. ynglinge-DM i damedouble og første- og andenplads ved nordisk mesterskab for ynglinge i damedouble og mixeddouble. Her er Liselotte Gøttsche fotograferet i sæsonen 1972-73, på vej til et dobbelt jysk mesterskab som 2. års junior.
Mellem de to triumfer med 10 års mellemrum ligger mange andre fornemme førstepladser: To EM (hold og damedouble) for ungdomsspillere og endnu et nordisk mesterskab sammen med Lilli B. Pedersen, sølv ved nordisk seniormesterskab sammen med Pia Nielsen, Køge og deltagelse i All England. At vinde sin første kamp i Wembley Arena i London er vel enhver fremadstræbende badmintonspillers drøm — og Liselotte oplevede det.
Efter seniormesterskabet kunne forbundet dog ikke fortsat komme uden om Liselotte Gøttsche. 11984 debuterede hun på landsholdet, der spillede Uber Cup i Ostende i Belgien, og sammen med Grethe Mogensen fik hun sit internationale genembrud i damedoublen. Danmark vandt matcherne mod Irland, Sverige og Skotland, og i kampen mod England var de to piger de eneste, der kunne trække en dansk sejr hjem, endda ved at slå et berømt par som Bar bara Sutton/Jane Webster 18-15, 10-15, 15-12.
De fire piger mødtes kort efter i ottendedelsfinalen i All England, hvor et enkelt point i briternes favør blev afgørende (15-8, 16-17, 17-16). Bittert at være så tæt ved en kvartfinaleplads i den berømte turnering, men så små er marginalerne i topbadminton.
De to bedste hold i Uber Cup, England og Danmark, fortsatte til finalerunden på Negara Stadion i Kuala Lum pur i Indonesien, hvor Danmark dog kun blev fjerdebedste nation efter Kina, England og Sydkorea, men det måske lidt skuffende slutresultat blev opvejet af, at vi undervejs havde slået de japanske verdensmestre 3-2. De danske damer var ganske blevet undertippet, og deres meget flotte re sultater bevirkede, at de byttede flybilletter med herrernes Thomas Cup-hold, der sendtes hjem.
I efteråret samme år 1984 — blev Liselotte Gøttsche/Grethe Mogensen atter Danmarksmestre, og det blev til bronce ved de åbne mesterskaber, hvor licensspillerne var med, flotte præstationer, der blev belønnet med en tur til verdensmesterskaberne i Calgary i Canada, en af de mange rejser, der var med til at bringe Liselotte Gøttsche jorden rundt flere gange med badmintonkufferten. I Calgary nåede de to danske piger til kvartfinalen.
Det var svært for nogen i klubben at komme op i nærheden af disse resultater. Jesper Toftlund var den, der stod sig bedst. Han kom fra Bording og viste et umiskendeligt talent, der foldede sig ud under Lars Engelbrechtsens instruktion. 11975 vandt han nordisk mesterskab, året efter et europæisk mesterskab på Malta og i 1977 dobbelt dansk og nordisk mesterskab i ynglingerækken, altsammen i herre- og mixeddouble. Ikast hædrede ham i 1976 som kommunens bedste idrætsmand.
Det store øjeblik, da Lilli B. Pedersen, Viby, og Liselotte Gøttsche står på sejrskamlen med EM-guldet om halsen. Stedet er Gladsaxe og datoen 19.april 1975.